Την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, αλλά και τη συνέχιση της παρουσίας ΝΑΤΟικών στρατευμάτων σε Αφγανιστάν και Ιράκ αποφάσισαν μεταξύ άλλων οι 28 αρχηγοί των χωρών του ΝΑΤΟ, κατά τη συνεδρίαση του βορειοατλαντικού Συμβουλίου το μεσημέρι του Σαββάτου 9 Ιούλη, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής τηςΒαρσοβίας.
Όπως δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση «ασφάλειας» στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η επιχείρηση «Sea Guardian» (Φύλακας της Θάλασσας) μετατρέπει ουσιαστικά το ΝΑΤΟ σε «χωροφύλακα» της Μεσογείου, μιας και θα έχει ευρύ πεδίο αρμοδιοτήτων, που δεν θα περιορίζεται στο πρόσχημα της καταπολέμησης των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, αλλά θα επεκτείνεται και στην «υπεράσπιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» και την «οικοδόμηση περιφερειακών ικανοτήτων», δηλαδή στην οικοδόμηση ενός μόνιμου, λειτουργικού στρατιωτικού βραχίονα του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Με την επιχείρηση «Sea Guardian» το ΝΑΤΟ διασυνδέεται στρατιωτικά με την ΕΕ, μέσω της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ «Sophia», που ξεκίνησε στη Μεσόγειο για αποτροπή τάχα των προσφυγικών ροών από την Αφρική και εξάρθρωση δουλεμπορικών κυκλωμάτων, ενώ ανέλαβε ως επιπλέον «καθήκον» «να συμβάλει στην ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης».
«Ενωμένοι απέναντι στη Ρωσία»
Εξάλλου, ο Στόλτενμπεργκ δεν παρέλειψε ούτε σήμερα να αναφερθεί στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον γγ του ΝΑΤΟ, τα 28 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ είναι «ενωμένα» απέναντι στη Ρωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Μόσχα δεν αποτελεί ούτε «απειλή», αλλά ούτε «στρατηγικό εταίρο».
«Είμαστε ενωμένοι», είπε ο 57χρονος Νορβηγός κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου του ΝΑΤΟ. «Ισχυρή άμυνα και εποικοδομητικός διάλογος, αυτές είναι οι δεσμεύσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται οι σχέσεις μας με τη Ρωσία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.
Μάλιστα στη διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ εγκαλείται η Ρωσία «για τις ενέργειές της, ειδικά στην Ουκρανία» τις οποίες το ΝΑΤΟ θεωρεί ως «υπονομευτικές». Παράλληλα προαναγγέλλεται η συνέχιση της «περικύκλωσης» της Ρωσίας, δηλώνοντας ότι θα παρέχει περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία και τη Γεωργία, ενώ θα συνεχίσει να συνδράμει τη Δημοκρατία της Μολδαβίας.
Επίσης το ΝΑΤΟ δηλώνει ότι θα εμβαθύνει τις σχέσεις του με τους εταίρους του στη Βαλτική, τη Μαύρη Θάλασσα και τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ θα διατηρήσει την επιχείρησή του στο Κόσοβο. Επίσης στο κείμενο διακηρύσσεται η προσδοκία εισόδου του Μαυροβουνίου.
Υπενθυμίζεται ότι χθες το NATO ανακοίνωσε την ανάπτυξη τεσσάρων πολυεθνικών ταγμάτων πολύ κοντά στα ρωσικά σύνορα, στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.
Παραμένει σε Ιράκ, Αφγανιστάν
Νωρίτερα το Σάββατο, οι 28 αρχηγοί των μελών του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο και υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Αφγανιστάν και συμφώνησαν να συνεχίσουν και το 2017 την αποστολή «Αποφασιστική Υποστήριξη», που αριθμεί 12.000 άνδρες καθώς και να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση των αφγανικών δυνάμεων μέχρι το 2020. Το ΝΑΤΟ ολοκλήρωσε στις 31 Δεκέμβρη 2014 την αποστολή των μάχιμων στρατευμάτων του στο Αφγανιστάν που άρχισε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001. Η τωρινή αποστολή επικεντρώνεται στην παροχή υποστήριξης στον αφγανικό στρατό.
Ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει σύντομα μια ομάδα στη Βαγδάτη που θα ξεκινήσει τον προγραμματισμό για την «εκπαίδευση» των κυβερνητικών δυνάμεων στο Ιράκ και θα παρέχει «στρατηγικές συμβουλές» σε ιρακινά υπουργεία.
Ο γγ της λυκοσυμμαχίας ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία ενός πολυεθνικού «κέντρου πληροφοριών» στην Τυνησία καθώς και την «παροχή στήριξης στις ειδικές δυνάμεις της χώρας». Aνακοίνωσε επίσης ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στο νέο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες το 2017.
ΣΧΕΤΙΚΑ
- ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Πράσινο φως» στην ανάπτυξη Πολυεθνικών Ταγμάτων στα σύνορα με την Ρωσία
08/07/2016 22:40
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου