Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

ΒΟΥΛΗ: Στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για μέτρα ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών (VIDEO)



Στην Ολομέλεια συζητείται σήμερα Πέμπτη η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για μέτρα πραγματικής ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών από χρέη προς τράπεζες (Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την πρόταση νόμου του ΚΚΕ).
Με την έναρξη της διαδικασίας, διαφάνηκαν οι προθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς ο προεδρεύων της διαδικασίας, Τάσος Κουράκης, διευκρίνισε ότι η πρόταση νόμου εμπίπτει στους περιορισμούς της παραγράφου 3 του άρθρου 73 του Συντάγματος, βάσει του οποίου  δεν εισάγεται για συζήτηση η πρόταση νόμου εφόσον συνεπάγεται σε βάρος του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή άλλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου δαπάνες ή ελάττωση εσόδων ή της περιουσίας τους για να δοθεί μισθός ή σύνταξη ή γενικά όφελος σε κάποιο πρόσωπο. Ο Τ. Κουράκης επισήμανε ότι η πρακτική είναι να συζητούνται αυτές οι προτάσεις χωρίς να καταλήγουν σε ψηφοφορία, αλλά τις εισάγουν για να πάρουν θέση τα κόμματα και η κυβέρνηση. 
Την πρακτική αυτή καυτηρίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι η πρόταση νόμου του ΚΚΕ αφορά όφελος ολόκληρης κοινωνικής κατηγορίας, του συνόλου των λαϊκών οικογενειών και ξεπερνά τα όρια της απαγόρευσης του Συντάγματος, τονίζοντας ότι  είναι πρόκληση να έχει μόνο η κυβέρνηση τη νομοθετική πρωτοβουλία, ακόμα και με ΠΝΠ και κατεπείγουσες διαδικασίες και η αντιπολίτευση να μην έχει τέτοια δυνατότητα.  (Δείτε εδώ βίντεο από την τοποθέτηση του Τ. Κουράκη και την απάντηση του Ν. Καραθανασόπουλου)
Βεβαίως, οι προθέσεις της κυβέρνησης να ακολουθήσει αυτήν την πρακτική είχαν διαφανεί από τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τη Δευτέρα 11 Ιούλη. Στη συζήτηση εκείνη αναδείχτηκε η στρατηγική σύμπλευση κυβέρνησης και άλλων αστικών κομμάτων, όπου ο ένας έπαιρνε τη σκυτάλη από τον άλλο για να υπερασπιστεί την πολιτική που για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες. Όλοι μαζί αποφάνθηκαν ότι η πρόταση νόμου του ΚΚΕ «δεν πατάει στη σημερινή πραγματικότητα», δεν έχει «πάρει υπόψη της τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση», «θα στοιχίσει ακριβά στον κρατικό προϋπολογισμό» κ.ά. (Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής)
Τα άρθρα της πρότασης νόμου του ΚΚΕ προβλέπουν:
- Διαγραφή κάθε είδους τόκων.
- Διαγράφεται κάθε ποσό που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό.
- Διαγράφεται ποσοστό ύψους 50% από την οφειλή.
- Τη μη επιβολή τόκου για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.
- Αναστολή πληρωμής της οφειλής για τους ανέργους.
- Μείωση σε ποσοστό 30% των επαγγελματικών δανείων.
- Παύση κάθε μορφής πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης.

Η εισηγητική ομιλία του Χρ. Κατσώτη
Η πρόταση νόμου που καταθέτει το ΚΚΕ είναι ρεαλιστική, γιατί ανταποκρίνεται στις αγωνίες, στις ανυπέρβλητες δυσκολίες της λαϊκής οικογένειας, γιατί υπηρετεί τις ανάγκες της.
Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Ακόμα, παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου επισήμανε: 
«Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ μεταθέτει το βάρος της κρίσης στους τραπεζικούς ομίλους, προβλέπει τη δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τις τράπεζες. Αυτήν τη θέση του ΚΚΕ απέρριψαν όλα τα άλλα κόμματα. Διάλεξαν πλευρά.
Η πρόταση του ΚΚΕ για τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά είναι συνεπής με τη συνολική μας πρόταση, με τη συνολική μας στρατηγική. Απαντά στις λαϊκές ανάγκες και στην ικανοποίησή τους.
Αφορά και τα ενήμερα και τα καθυστερημένα δάνεια της λαϊκής οικογένειας. Προβλέπει "κούρεμα" και των τόκων και του κεφαλαίου.
Προβλέπει διαφορετική αντιμετώπιση των ανέργων από τους υπόλοιπους. Βάζουμε οροφή μέχρι ενός ορίου δανείων, για τα στεγαστικά και για τα καταναλωτικά και για τις πιστωτικές κάρτες και για τα επαγγελματικά δάνεια.
Προβλέπει την παύση των κατασχέσεων καθώς και κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή οποιωνδήποτε άλλων αναγκαστικών μέτρων. Θέτουμε ζήτημα ρυθμίσεων υπό όρους και προϋποθέσεις επαγγελματικών καθώς και αγροτικών καλλιεργητικών δανείων. Θέτουμε το ζήτημα της προστασίας και της απαλλαγής από την υποθήκευση που είχαν οι φτωχοί αγρότες απέναντι στην Αγροτική Τράπεζα και η οποία μεταβιβάστηκε στην Τράπεζα Πειραιώς.
Τι προβλέπει η πρόταση του ΚΚΕ που συζητούμε σήμερα;
Από την κάθε είδους οφειλή, από κάθε μορφής δάνειο από τα πιστωτικά ιδρύματα να διαγράφεται το σύνολο των κάθε μορφής τόκων, κάθε ποσό από ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση κάθε μορφής για οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Από τις οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή των παραπάνω, να διαγράφεται ποσό που αντιστοιχεί στο 50% αυτών, εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά δάνεια και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.
Οι οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες απομένουν μετά τις παραπάνω διαγραφές, παύουν να γεννούν τόκους για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση.
Αναστέλλεται η πληρωμή για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση των οφειλών, εφόσον αυτές αφορούν ανέργους.
Οι οφειλές των ΕΒΕ προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή όλων των παραπάνω διαγραφών, μειώνονται σε ποσοστό 30% εάν διατηρούν την επιχείρησή τους, κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι και για ύψος δανείων έως τριακόσιες χιλιάδες ευρώ.
Αντιστοίχως, οι οφειλές των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, μειώνονται και αυτές σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων έως τριακόσιες χιλιάδες ευρώ. Με ευθύνη του κράτους διασφαλίζεται η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.
Από την έναρξη ισχύος της πρότασης νόμου, παύει αυτοδίκαια οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου