Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Συζήτηση για την «έκθεση Σίλκοτ», στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος



     Λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση της λεγόμενης έκθεσης Σίλκοτ για τη στρατιωτική εμπλοκή της Βρετανίας στο Ιράκ το 2003, σύμφωνα με την οποία η απόφαση της κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ να συμμετάσχει, ήταν υπερβολική και είχε μία νομική βάση «που απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιητική», ο αντιπρόεδρος της τότε κυβέρνησης Τζον Πρέσκοτ, δηλώνει σε άρθρο του ότι η χώρα του παραβίασε το διεθνές δίκαιο.
     Η έκθεση Σίλκοτ και τα όσα ακολουθούν σε σχέση με αυτήν, αντικειμενικά εντάσσονται  στη διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος στη Βρετανία. Ο  σερ Τζον Σίλκοτ, είναι πρώην ανώτερος κρατικός υπάλληλος με θητεία στις μυστικές υπηρεσίες, και ορίστηκε για τη συγκεκριμένη «έρευνα» από το 2009.  Ο έκθεση στέκεται στις διαδικασίες και δεν τοποθετείται βέβαια στην ουσία αυτής καθεαυτής της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, που έγινε και από τη Βρετανία για τα συμφέροντα των μονοπωλίων της στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, που σχετίζονται με την Ενέργεια, το μοίρασμα αγορών και γεωστρατηγικών σφαιρών επιρροής.

     Με άρθρο του, που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα «Sunday Mirror», ο Πρέσκοτ υπογραμμίζει πως έχει αλλάξει σήμερα την άποψή του για τη νομιμότητα του πολέμου, και επικρίνει τον Μπλερ που εμπόδισε τους υπουργούς του να συζητήσουν πλήρως από πριν για τη νομική βάση του πολέμου.
     «Το 2004, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, δήλωσε πως καθώς η αλλαγή καθεστώτος ήταν ο πρωταρχικός στόχος του πολέμου στο Ιράκ, τότε ο πόλεμος ήταν παράνομος. Με μεγάλη λύπη και θυμό, τώρα πιστεύω ότι είχε δίκιο», αναφέρει ο Πρέσκοτ και προσθέτει: «Ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης, λόρδος Γκόλντσμιθ, εμφανίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, ανακοίνωσε προφορικά ότι υπάρχει νόμιμη βάση, αλλά δεν υπέβαλε καμία τεκμηρίωση. Ο χρόνος λήψης της απόφασης ξεκάθαρα επιλέχθηκε για να εγκριθεί μια σχεδόν άμεση δράση, που μας οδήγησε στον πόλεμο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου