Η «τάχιστη» ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «χωρίς υποχωρήσεις αρχών, αλλά και χωρίς αδικαιολόγητες κωλυσιεργίες», αποτελεί προτεραιότητα μετά την αναδιάταξη του κυβερνητικού σχήματος επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, καθώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ εμφανίζεται αποφασισμένη να «τρέξει» τα αντιλαϊκά μέτρα μετά τον ανασχηματισμό.
Θέλοντας να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις για τις αντεργατικές ανατροπές που συζητούνται στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης, ισχυρίστηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι η κυβέρνηση δίνει «μάχη» για «την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων» και την «επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας». Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει ότι βρίσκεται «παρά πολύ κοντά» στις θέσεις που προβάλει η κυβέρνηση το πόρισμα της επιτροπής «εμπειρογνωμόνων», το οποίο όχι μόνο δεν αποκαθιστά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά επεκτείνει την εργασιακή ζούγκλα που έχει καθιερωθεί.
Δεύτερος στόχος της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος, είναι «η έναρξη της συζήτησης για τον προσδιορισμό των συγκεκριμένων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους». Με αφορμή τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup εξέφρασε ικανοποίηση, υποστηρίζοντας πως είναι «κοινός τόπος» ότι η διευθέτηση του χρέους αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωζώνη και τη διεθνή κοινότητα.
Επίσης για την κυβέρνηση αποτελούν προτεραιότητα η «ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας» αλλά και η «διαρκής ενασχόληση με ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών», όπως δήλωσε, σε μία προσπάθεια να συντηρήσει προσδοκίες περί «στροφής στην καθημερινότητα» τη στιγμή που κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση. Στα πλαίσια της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ για το «μείγμα» που εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, υποστήριξε ότι το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «άκρως επικίνδυνο» για τη χώρα, κάνοντας λόγο για «σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και περικοπών». Ξορκίζοντας το ενδεχόμενο ενός τέταρτου μνημονίου, επισήμανε ότι «το τέταρτο μνημόνιο είναι η στρατηγική και η ατζέντα της ΝΔ», η οποία θέλει να αποτύχει η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης και η ρύθμιση του χρέους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «εμβληματική» την επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα. Πρόσθεσε ότι αυτή η επίσκεψη «είναι ακόμα ένα σημαντικό μήνυμα στήριξης στην προσπάθεια της χώρας, αφενός να βγει από την ατραπό της κρίσης και αφετέρου να συνεχίσει να παίζει έναν σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή», επιβεβαιώνοντας ότι το παζάρι για το χρέος πάει πακέτο με την εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή. «Η Ελλάδα έχει πάψει πλέον να είναι παρίας και πλέον συνιστά έναν από τους κεντρικούς παίχτες στην ευρύτερη γεωπολιτική σκακιέρα» είπε, πανηγυρίζοντας για την εμπλοκή της χώρας σε αυτά τα επικίνδυνα σχέδια και τους ανταγωνισμούς.
Ενόψει της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει το «κλίμα συναίνεσης» που έχει αρχίσει να δημιουργείται. Για το ενδεχόμενο να νομοθετήσει τελικά η κυβέρνηση τον νόμο - «γέφυρα» για τη «ρύθμιση» του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου σε περίπτωση που η ΝΔ δεν συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, δήλωσε πως «τα ενδεχόμενα είναι όλα ανοιχτά». Με αφορμή τις αιχμές που άφησε ο Ν. Φίλης για την απομάκρυνση του από το υπουργείο Παιδείας ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός αποφασίζει με κριτήριο την αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης, καθώς και ότι στις αποφάσεις του «δεν βαραίνουν πιέσεις από από θεσμικούς ή εξωθεσμικούς παράγοντες». Όπως είπε, «ο Πρωθυπουργός δεν είναι δάσκαλος και κανείς υπουργός δεν είναι μαθητής».
Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός γνώριζε για το ταξίδι του Ν. Παππά και του Αρτ. Αρτεμίου στη Βενεζουέλα, περιορίστηκε στη αναφορά ότι γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις για ανύπαρκτο θέμα. Για το Κυπριακό εξέφρασε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για την εφαρμογή ενός νέου διχοτομικού σχεδίου.
Πηγή: 902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου