Οι αστρονόμοι, χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις από τις αποστολές «Κέπλερ» και «Swift» της NASA, ανακάλυψαν μια παρτίδα ταχέως περιστρεφόμενων αστεριών που παράγουν ακτίνες Χ σε πάνω από 100 φορές τα επίπεδα του Ήλιου μας. Τα άστρα περιστρέφονται τόσο γρήγορα που έχουν συμπιεστεί στους πόλους έτσι ώστε να αποκτήσουν το σχήμα κολοκύθας. Εικάζεται ότι είναι το αποτέλεσμα δυαδικών συστημάτων όπου τα δύο άστρα συγχωνεύτηκαν. Σχετική δημοσίευση έγινε στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal».
«Αυτά τα 18 αστέρια περιστρέφονται μέσα σε λίγες ημέρες κατά μέσο όρο, ενώ η περιστροφή του Ήλιου διαρκεί σχεδόν ένα μήνα», δήλωσε ο Steve Howell, ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο «Ames» της NASA. «Η γρήγορη περιστροφή ενισχύει το είδος της δραστηριότητας που βλέπουμε στον Ήλιο, όπως ηλιακές κηλίδες και ηλιακές εκλάμψεις».
Το πιο ακραίο μέλος της ομάδας, ένα πορτοκαλί γιγαντιαίο αστέρι τύπου Κ, ονομάστηκε «KSW 71». Είναι πάνω από 10 φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο, περιστρέφεται σε μόλις 5,5 ημέρες και παράγει εκπομπές ακτίνων-Χ 4.000 φορές μεγαλύτερες από ό,τι ο Ήλιος στο μέγιστό του.
Αυτά τα σπάνια αστέρια βρέθηκαν ως τμήμα μιας έρευνας ακτίνων Χ σε κομμάτι του ουρανού που περιλαμβάνει τμήματα των αστερισμών του Κύκνου και της Λύρας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μετρήσεις του Κέπλερ για τον προσδιορισμό των περιόδων περιστροφής και τα μεγέθη για 10 από τα αστέρια, τα οποία κυμαίνονται από 2,9 έως 10,5 φορές μεγαλύτερα από τον Ήλιο.
«Η ομάδα μας έψαχνε για μεταβλητές πηγές ακτίνων Χ σε σχέση με τις αντίστοιχες λήψεις του Κέπλερ, ιδιαίτερα σε ενεργούς γαλαξίες, όπου μια κεντρική μαύρη τρύπα οδηγεί τις εκπομπές» εξήγησε η Padi Boyd, ερευνήτρια στο Κέντρο Πτήσεων Goddard της NASA.
Ειδησεογραφική Πηγή: NASA / 902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου