![]() |
Πηγή: Associated Press |
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Ρούμπιο, κάλεσε τους «συμμάχους» του ΝΑΤΟ να δεσμευτούν να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες σε τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ. «Θέλουμε να φύγουμε από εδώ, με την κατανόηση ότι βρισκόμαστε σε μια ρεαλιστική πορεία, ώστε καθένα από τα μέλη να δεσμευτεί και να εκπληρώσει την υπόσχεση. Αυτό περιλαμβάνει και τις ΗΠΑ», είχε δηλώσει την Πέμπτη, πρώτη μέρα της συνόδου που ολοκληρώθηκε σήμερα.
Πρόκειται για τεράστια αύξηση των στρατιωτικών δαπανών από το 2% του ΑΕΠ που ισχύει σήμερα, το οποίο δεν φτάνουν όλα τα κράτη - μέλη. Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνη στη Χάγη εκτιμάται ότι θα αποφασιστεί ένας στόχος τουλάχιστον στο 3% του ΑΕΠ.
Δίνοντας το στίγμα των όσων συζητάνε τα «γεράκια» σε αυτές τις συνεδριάσεις, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, δήλωσε μετά το τέλος της συνόδου πως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η Β. Κορέα αποτελούν «παγκόσμιο πρόβλημα» και διεμήνυσε πως στην ΝΑΤΟική λυκοσυμμαχία είναι «προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο».
Προετοιμάζουν την κρεατομηχανή του πολέμου
«Είναι απολύτως σαφές ότι δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς για την Κίνα», είπε ο Ρούμπιο περιγράφοντας την κορυφαία προτεραιότητα των ΝΑΤΟικών, και εξήγησε πως για αυτό το λόγο «εργάζονται εντατικά» με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία στον Ινδο-Ειρηνικό. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι είναι πιθανόν να αναπτύξουν μια «αμυντική βιομηχανική βάση» στην συγκεκριμένη περιοχή, έπειτα από τη συνάντηση τους το επόμενο διάστημα με τους Ιάπωνες εταίρους τους.
Επιβεβαιώνοντας την «μεγάλη εικόνα» των σφοδρών ανταγωνισμών που μαίνονται σε κάθε σημείο του πλανήτη, ερωτώμενος για το ζήτημα της Γροιλανδίας, απάντησε ως εξής: «Πιστεύω ότι θα πρέπει να κάνουμε zoom out από τη Γροιλανδία και θα πρέπει να κοιτάξουμε τον Υψηλό Βορρά στην Αρκτική γενικά, γιατί υπάρχει ένα πρόβλημα στην Αρκτική με τους Κινέζους να χρησιμοποιούν τους νέους θαλάσσιους δρόμους που έρχονται, η Ρωσία να επανεξοπλίζει και να εξοπλίζει τμήματα της Αρκτικής. Και γι' αυτό οι επτά αρκτικές χώρες εντός του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, η Δανία μέσω της Γροιλανδίας, αλλά και η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Σουηδία, συνεργάζονται και οι επτά. Και το ΝΑΤΟ συμμετέχει για να διασφαλίσει ότι θα λάβουμε τα απαραίτητα επόμενα βήματα για να υπερασπιστούμε αυτό το τμήμα της επικράτειας του ΝΑΤΟ».
Ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Μ. Ρούμπιο, επανέλαβε από την πλευρά του πως η Γροιλανδία πρέπει να πάρει απόφαση για το μέλλον της (αν θα ανεξαρτητοποιηθεί από τη Δανία), καθώς τότε οι ΗΠΑ «θα είναι έτοιμες να παρέμβουν» και να οδηγηθούν σε μια «συνεργασία». Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ «δεν πρόκειται να αφήσουν την Κίνα να τους προσφέρει ένα σωρό χρήματα» και η Γροιλανδία «να γίνει εξαρτημένη από την Κίνα».
Αναφορικά με τα ιμπεριαλιστικά παζάρια στην Ουκρανία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι «η συντομότερη απάντηση» στο ερώτημα σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας είναι να υιοθετηθούν μέτρα που διασφαλίζουν ότι «ο Πούτιν δεν θα προσπαθήσει ποτέ ξανά να αποκτήσει ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο ή ένα τετραγωνικό μίλι της Ουκρανίας στο μέλλον, ότι γνωρίζει ότι υπάρχει αποτροπή και άμυνα με τα οποία η Ουκρανία δεν μπορεί ποτέ να δεχθεί επίθεση», ενώ υπογράμμισε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι «αδιαμφισβήτητη», αλλά δεν αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων.
Οι συζητήσεις στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας την Πέμπτη, παρουσία του Ουκρανού ΥΠΕΞ, Αντρίι Σίμπιχα, επικεντρώθηκαν στην περαιτέρω και μακροπρόθεσμη στρατιωτική και πολιτική στήριξη του Κιέβου, ενώ στη συνάντηση ΝΑΤΟ - ΕΕ την Παρασκευή, παρουσία της επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, παρουσιάστηκαν οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της ΕΕ σε Αμυνα και Ασφάλεια με πυρήνα το «ReArm Europe» που σκοπεύει να κινητοποιήσει έως και 800 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς και στρατιωτικούς σκοπούς.
Τίποτα από αυτά δεν σηματοδοτεί μια «μακροχρόνια ειρήνη», ακόμη κι αν ΗΠΑ και Ρωσία καταλήξουν σε μια εκεχειρία ή βρεθεί ένας προσωρινός συμβιβασμός για «διευθέτηση» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία. Γι' αυτό και όλα τα στρατόπεδα ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύγκρουσης που τη θεωρούν σχεδόν βέβαιη στο μέλλον.
Πηγή: 902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου