Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Πάνω από 2.800 οι νεκροί στη Γάζα από τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Περισσότεροι από 2.808 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10.850 τραυματίστηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών του παλαιστινιακού θύλακα, είπε ότι πάνω από 1.000 νεκροί παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια των σπιτιών που έχουν κατεδαφιστεί από τις ισραηλινές βόμβες, προειδοποιώντας για ξέσπασμα επιδημιών από τη σήψη των σορών.

Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Χαν Γιούνις, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας που ακόμη λειτουργεί, είναι πλέον «καταστροφική», καθώς το προσωπικό προσπαθεί να αντεπεξέλθει στη συνεχή ροή τραυματισμένων κάθε είδους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, με σοβαρές ελλείψεις νερού, ηλεκτρικού, αλλά και υγειονομικού υλικού.

Από την άλλη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 199 άνθρωποι απήχθησαν στις 7 Οκτώβρη και κρατούνται όμηροι από την ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, σύμφωνα με επικαιροποιημένο απολογισμό. Ο προηγούμενος απολογισμός που ανακοινώθηκε χθες έκανε λόγο για 155 ομήρους.

Το Ισραήλ και η Χαμάς διέψευσαν ότι έχει συμφωνηθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας για να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα. 

«Δεν υπάρχει εκεχειρία και είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», επισήμανε σε σύντομη ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού. «Τα σημεία διέλευσης είναι κλειστά και δεν έχει υπάρξει απόφαση» σχετικά με την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, δήλωσε ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ιζάτ αλ Ρισκ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς, επίσης δήλωσε ότι οι πληροφορίες αυτές «είναι αναληθείς».

Εξάλλου ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι κατήγγειλε ότι η στάση της ισραηλινής κυβέρνησης δεν έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, του μόνου συνοριακού περάσματος που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αίγυπτος προσπαθεί να διατηρήσει το πέρασμα αυτό ανοικτό από τότε που ξέσπασαν οι συγκρούσεις, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα «επικίνδυνη».

Στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα έχει συγκεντρωθεί ανθρωπιστική βοήθεια για τον παλαιστινιακό θύλακα, όμως δεν έχει καταφέρει ακόμη να εισέλθει σε αυτόν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα ανθρωπιστικά κομβόι δεν αναχώρησαν σήμερα από την αιγυπτιακή πόλη αλ Αρίς, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Ράφα.

«Ελπίζω να ακούσω καλά νέα σήμερα το πρωί σε ό,τι αφορά την είσοδο βοήθειας στη Γάζα μέσω της Ράφα (…) ώστε να λάβει βοήθεια το ένα εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί προς τα νότια και όσοι ζούσαν ήδη εκεί», δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Εκτάκτων Καταστάσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, «Al Jazeera» (902.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου