![]() |
Πηγή: Eurokinissi |
Για το ζήτημα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), του «στρατιωτικού βραχίονα» της ΕΕ, που θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη του 2017 με τη συμμετοχή 25 κρατών (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) εξετάστηκαν από τους υπουργούς Άμυνας τα μέτρα που έχουν προχωρήσει και νέα σχέδια τα οποία θα καταληχθούν τον ερχόμενο Νοέμβρη.
Μάλιστα, η αυστριακή προεδρία πρότεινε τη χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων (drones) τόσο στο έδαφος, όσο και στον αέρα για την αντιμετώπιση απειλών που προσδιορίζουν σε βιολογικά, χημικά και πυρηνικά όπλα.
Οι υπουργοί Άμυνας εξέτασαν το ζήτημα των λεγόμενων Ευρωπαϊκών Ειρηνικών Υποδομών - European Peace Facility (EPF), δηλαδή κονδυλίων που θα εγγράφονται στον προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027) για την ενίσχυση ουσιαστικά της πολεμικής μηχανής της ΕΕ, για εγκαταστάσεις και στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας - European Defence Fund (EDF), που υποτίθεται είναι για την έρευνα και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και υπολογίζεται να γίνουν επενδύσεις 13 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η αντίστοιχη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, με βασικά ζητήματα τις παρεμβάσεις της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, στην Παλαιστίνη και τη Συρία, στη Λιβύη και τη Υεμένη όπως και στο Ιράν.
Στο επίκεντρο βρίσκονται επίσης οι ευρωατλαντικές σχέσεις, η διεύρυνση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με συνάντηση που θα γίνει σήμερα με εκπροσώπους από τις χώρες υποψήφια μέλη προς ένταξη (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία) και το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας.
Στις συναντήσεις των υπουργών της ΕΕ συμμετέχουν οι υπουργοί Άμυνας, Πάνος Καμμένος, και Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που πρωτοστατεί ως «σημαιοφόρος» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, επιδιώκοντας κέρδη για το ελληνικό κεφάλαιο.
Διαβάστε περισσότερα στο σημερινό «Ριζοσπάστη».
Πηγή: 902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου