Στο στόχαστρο κυβέρνησης - φοροεισπρακτικού μηχανισμού τα λαϊκά νοικοκυριά που χρωστούν μικρά ποσά, την ίδια ώρα που τα παλαιότερα χρέη από τα μεγάλα επιχειρηματικά «κανόνια» θεωρούνται πλέον «ξεγραμμένα».
Συγκεκριμένα, πάνω από 1,7 εκατ. οφειλέτες απειλούνται άμεσα με κατασχέσεις στους λογαριασμούς τους, ενώ από τα τέλη Απρίλη ξεκινά η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη στον κρατικό εισπρακτικό μηχανισμό.
Εξάλλου, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, που απογειώνεται στα 6,67 δισ. ευρώ, διογκωμένο κατά 2,7 δισ. (67,6%) σε σχέση με την περσινή χρονιά!
Και σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί το ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει για τη φετινή χρονιά αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ των άμεσων και των έμμεσων φόρων που φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες.
Την ίδια στιγμή, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έρχεται να σφίξει τη θηλιά των κατασχέσεων, των εκβιασμών και των απειλών γύρω από τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών, σφίγγει από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Έτσι, στο πλαίσιο που θέτει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αναφορικά με τη συγκέντρωση της μάζας των φορολογικών εσόδων και άλλων χαρατσιών, για το 2018 μεταξύ άλλων, επικεντρώνουν στα εξής:
- Διενέργεια τουλάχιστον 100.000 τηλεφωνικών επικοινωνιών, από το τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης, με σκοπό τη συμμόρφωση των φορολογούμενων και την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
- Επίβλεψη της διαδικασίας αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μικροοφειλέτες προηγούμενων ετών και αξιολόγηση αποτελεσμάτων σε τριμηνιαία βάση.
- Το ποσοστό οφειλετών υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης της Φορολογικής Διοίκησης προβλέπεται να φτάσει στο 59% των οφειλετών.
- Εισήγηση για την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου «διάρρηξης τραπεζικών θυρίδων», μέχρι 31/12/2018.
Ταυτόχρονα, υπό εξέταση βρίσκεται και ο βαθμός απόδοσης των αντιλαϊκών μέτρων στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό, εν αναμονή των στοιχείων σχετικά με τη μάζα των αντιλαϊκών φόρων και των άλλων χαρατσιών που θα συγκεντρωθούν στην προσεχή περίοδο.
Την ίδια στιγμή, οι κατασχέσεις και οι εκβιασμοί κλιμακώνονται στη μεγάλη μάζα των λαϊκών νοικοκυριών που εμφανίζονται να χρωστούν μικρά ποσά, ενώ την ίδια στιγμή στο απυρόβλητο βρίσκονται τα παλαιότερα «φέσια» από τα μεγάλα επιχειρηματικά «κανόνια», που πλέον θεωρούνται οριστικά ξεγραμμένα.
Αποκαλυπτικά ως προς αυτό είναι τα απολογιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ για το 2017, που καταγράφουν πως:
- Ποσοστό 87,7% των «οφειλετών» (3.569.975 οφειλέτες) έχουν βασική οφειλή μέχρι 5.000 ευρώ. Το συνολικό χρέος για τη συγκεκριμένη κατηγορία εμφανίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ ή περίπου μόλις στο 2,5% της συνολικής μάζας με τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
- Ποσοστό 1% των οφειλετών, όπως εταιρείες κ.ά. (40.514 οφειλέτες), έχουν βασική οφειλή μεγαλύτερη από 100.000 ευρώ, με συνολικό χρέος 89,2 δισ. ή περίπου το 89% της μάζας με τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι από τα «φέσια» αφορά δηλαδή μια μικρή δράκα μεγαλοεπιχειρηματιών, που θεωρούνται «ανεπίδεκτα είσπραξης».
ΣΧΕΤΙΚΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018
Στα 2,7 δισ. έφτασε το αιματοβαμμένο πρωτογενές πλεόνασμα
26/03/2018 15:22
ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ
Το 60,76% των φορολογουμένων έχει υποστεί κατάσχεση για οφειλές στο Δημόσιο
21/03/2018 18:27
Πηγή: 902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου