Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» Αλέκα Παπαρήγα: Εξαιρετικά επικίνδυνη παγίδα η «κοινωνική οικονομία» (VIDEO)



     Τα κόμματα που ψήφισαν το μνημόνιο, ψήφισαν και το νομοσχέδιο για την «κοινωνική οικονομία», διότι συμφωνούν πως είναι «ένα μέσο για να πάψει ο λαός να διεκδικεί δωρεάν Υγεία, Παιδεία και καλύτερους μισθούς», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στην κατ' άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου που το βράδυ της Τετάρτης υπερψηφίστηκε επί της αρχής.
     Σημείωσε πως «είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη παγίδα, πολιτική, ιδεολογική και οικονομική, σε βάρος των ανθρώπων που κυριολεκτικά αισθάνονται πνιγμένοι και πιάνονται από τα μαλλιά τους», έχουν φτωχοποιηθεί από την ασκούμενη πολιτική και πως το νομοσχέδιο είναι «απολύτως ενταγμένο στη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης και στις επιλογές της ΕΕ», προσθέτοντας ότι και άλλοι καπιταλιστικοί οργανισμοί ασχολήθηκαν με την «κοινωνική οικονομία» πριν από την κρίση.

     Σημείωσε πως ό,τι πιο σάπιο υπάρχει στην καπιταλιστική οικονομία θα αναπαραχθεί στον τομέα της «κοινωνικής οικονομίας», όπως η διαφθορά και η εξαγορά συνειδήσεων.
     Σχολιάζοντας τοποθετήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που έφτασαν να συνδέσουν την «κοινωνική οικονομία» με την Παρισινή Κομμούνα και τη Μάχη της Σοδειάς από το ΕΑΜ, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε «Αιδώς Αργείοι», λέγοντας πως δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο και συνέστησε «λίγο σεβασμό, έστω μουσειακό, στην ιστορία».
     Σημείωσε πως «θα ευτελισθεί και ο εθελοντισμός» και πως θα είναι «ακόμα πιο άθλιες οι εργασιακές σχέσεις» και αναφερόμενη στα παραδείγματα της Λατινικής Αμερικής, όπου από το 1998 ο ΟΟΣΑ ανάπτυξε προγράμματα «κοινωνικής οικονομίας», τόνισε ότι τελικά ο χώρος αυτός σφετερίζεται από τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
     Τόνισε ότι απόφαση του 2011 του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρει πως η «κοινωνική οικονομία» θα γλιτώσει ένα μέρος των κοινωνικών παροχών του κράτους, ενώ ο ΟΟΣΑ θεωρεί πως το κράτος θα πρέπει μόνο να ρυθμίζει την κοινωνική πολιτική και όχι να κάνει κοινωνικές παροχές.

Τοποθέτηση του Χρήστου Κατσώτη επί των άρθρων

     Το ΚΚΕ καταψηφίζει τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν την «κοινωνική οικονομία», σημείωσε ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης και δήλωσε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» στα άρθρα για τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας Ρομά.
     Για τις Επιτροπές που κρίνουν τα αναπηρικά επιδόματα (ΚΕΠΑ) ανέφερε ότι είναι κανόνας η μείωση του βαθμού αναπηρίας σε ανθρώπους που δεν έχει αλλάξει η κατάσταση της υγείας τους και σημείωσε ότι είναι απαράδεκτη η διάταξη που προβλέπει την υποχρέωση επιστροφής των αναπηρικών επιδομάτων στην περίπτωση που η Επιτροπή βγάλει μικρότερο βαθμό αναπηρίας.

     Ανέφερε πως το ΚΚΕ δεν συμφωνεί με το άρθρο για την εκμίσθωση ακίνητων των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και πρόσθεσε πως διαφωνεί και με τη διάλυση του ενιαίου κεφαλαίου αποζημίωσης των φορτοεκφορτωτών. Χαρακτήρισε πρόκληση το άρθρο που επιδοτεί τους ξενοδόχους και όχι τους άνεργους ξενοδοχοϋπαλλήλους και ζήτησε από την κυβέρνηση να το πάρει πίσω.
     Για τις υπουργικές τροπολογίες ανέφερε τη διαφωνία του ΚΚΕ με την απαλλαγή ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα του ΕΟΤ, λέγοντας πως είναι ένα ακόμα δώρο ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων. Το ΚΚΕ καταψηφίζει την τροπολογία για το ΕΚΑΒ που προωθεί τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα και απομακρύνεται η προοπτική για επάρκεια των τεχνικών μέσων και κατήγγειλε την προσπάθεια της διοίκησης του ΕΚΑΒ να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους που κινητοποιήθηκαν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου