![]() |
Η Ελληνική Σημαία (από το 1831). |
Είπαμε προηγουμένως ότι «η Ελλάδα είναι σχεδόν αμιγώς ορθόδοξη χώρα». Αυτό έχει δύο παραμέτρους. Η δεύτερη απ' αυτές, σχετίζεται με τον - μη καταγράψιμο - αριθμό των μη θρησκευόμενων Ελλήνων πολιτών. Πίσω από το περίφημο «Χ.Ο.» των ταυτοτήτων, σαφώς και δεν κρύβεται πάντα ένας πιστός. Υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που - σκεπτόμενοι επιστημονικά - δεν προσδιορίζονται ως προσωπικότητες από τη σχέση τους με το θείο, αλλά από την απάρνησή του. Είναι, όσοι πιστεύουν ότι το επιστημονικό πνεύμα και η μέθοδος, μπορεί να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τη ζωή και έχουν αποστασιοποιηθεί από τη μεταφυσική αντίληψη της πραγματικότητας, άρα και των λατρευτικών διαδικασιών, χωρίς, όμως, να έχουν απεμπολήσει και την εθνική τους συνείδηση. Από μια άλλη πλευρά, ακόμη και αυτή η κατηγορία προσδιορίζεται κατά μεγάλο μέρος πολιτισμικά από το «Η ζωή εν τάφω» ή από την αδίκως υποτιμημένη βυζαντινή αισθητική στις εικαστικές τέχνες, στοιχεία που κληρονομήθηκαν στο νέο ελληνικό πολιτισμό μέσω της λαϊκής αλλά και λαϊκότροπης λόγιας τέχνης.
Τι θέλουμε να πούμε με τούτο; Οι λατρευτικές διαδικασίες, έχουν δημιουργήσει τέχνη, φιλολογία και έχουν επηρεάσει νοοτροπίες, που έχουν επιδράσει βαθιά στη διαμόρφωση των συνειδήσεων των ανθρώπων. Η ορθοδοξία, ως δόγμα και εκκλησία, δεν μπορεί να ξεφύγει απ' αυτόν τον κανόνα. Η συμβολή της λοιπόν στη συγκρότηση της ελληνικής συνείδησης, βρίσκεται σε τούτο: βοήθησε στη συγκρότηση της κοινότητας των Ελληνόφωνων (με την ευρεία έννοια) και ενέτεινε τη διαφοροποίηση από τις άλλες ανθρώπινες ομάδες, με τις οποίες αυτοί συμβίωσαν ιστορικά, την εποχή της δημιουργίας του έθνους-κράτους. Η συμβολή της είναι επίσης σημαντική σε επίπεδο τέχνης, κουλτούρας και νοοτροπίας. Ομως, σε επίπεδο επιστημονικό, αντίληψης της ζωής (που αποκρυσταλλώνεται, μεταξύ άλλων, και ως αίσθηση ελληνικότητας) δεν ήταν, μετά το 18ο αιώνα και πολύ περισσότερο δεν είναι σήμερα, στοιχείο «εκ των ουκ άνευ», για την ελληνική κοινωνία. Εκτός αν θεωρήσουμε - και ας μας συγχωρεθεί από τους αναγνώστες, η προσέγγιση των παραδειγμάτων - ότι ο στίχος «τα ματόκλαδά σου λάμπουν, σαν τα λούλουδα του κάμπου» δεν είναι κομμάτι του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού. Ή ότι η συγκλονιστική πραγματικότητα που συμπυκνώθηκε στη φράση του Νίκου Μπελογιάννη «εμείς αγαπάμε την Ελλάδα με το αίμα μας» ειπώθηκε από τα χείλη ενός ανθρώπου βαθιά θρησκευόμενου ανθρώπου.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
1. «Ιστορία του Ελληνικού Εθνους» (Εκδοτική Αθηνών, τόμοι Θ΄, Ι΄, ΙΑ΄).
2. Στήβεν Ράνσιμαν: «Βυζαντινός Πολιτισμός» (εκδ. Γαλαξίας).
3. Βασίλης Κρεμμυδάς: «Εισαγωγή στην Ιστορία της Νεοελληνικής Κοινωνίας (1700 - 1821) (εκδ. Εξάντας).
4. Νίκος Γ. Σβορώνος: «Επισκόπηση της Νεοελληνικής Ιστορίας» (εκδ. Θεμέλιο).
5. Peter Sugar: «Η νοτιοανατολική Ευρώπη κάτω από Οθωμανική κυριαρχία (1354 - 1804)» (εκδ. Σμίλη)
6. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από ανέκδοτα βενετικά φεουδαρχικά κατάστιχα, προερχόμενα από το Archivio di Stato της Βενετίας.
Σημείωση: ΚΟΜΕΠ, τεύχος 3/1998: Απαντά στη διαμάχη που αναφέρεται στην Ανατολή και στη Δύση και την ένταξη της Ελλάδας σε μία από τις δύο αυτές γεωγραφικές-πολιτικές-πολιτισμικές ενότητες. Η Ελλάδα είναι η συνάντηση Ανατολής και Δύσης, ήδη από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, το 1831.
Δώρα Μόσχου
η πάλη των τάσεων / Blog
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου